Canine hypoadrenocorticisme – 
‘De Grote Bedrieger’​

Canine hypoadrenocorticism (hAC) is het klinische syndroom veroorzaakt door een gebrek aan productie van zowel glucocorticoïden (voornamelijk cortisol) als mineralocorticoïden (voornamelijk aldosteron) uit de bijnieren.

De primaire vorm van hypoadrenocorticisme staat ook bekend als de ziekte van Addison. Traditioneel werd hAC beschouwd als een zeldzame endocrinopathie bij honden die op de differentiële diagnoselijst zou moeten verschijnen voor veel patiënten, maar uiteindelijk slechts bij enkelen zou worden vastgesteld. Echter, de prevalentie van de ziekte blijft toenemen naarmate dierenartsen zich meer bewust worden van de aandoening en een toenemend aantal ACTH-stimulatietests uitvoeren bij honden die zich presenteren met vage, niet-specifieke klinische symptomen.

Hypoadrenocorticisme kan worden onderverdeeld in primaire en secundaire vormen.

De primaire vorm, bekend als de ziekte van Addison, ontstaat door onvoldoende productie van corticosteroïden, met name mineralocorticoïden (vooral aldosteron) en glucocorticoïden (vooral cortisol). De meest voorkomende oorzaak van de ziekte van Addison is een immuungemedieerde destructie van de bijnierschors, wat resulteert in een tekort aan zowel glucocorticoïden als mineralocorticoïden. In sommige gevallen is alleen een tekort aan glucocorticoïden aanwezig, wat bekend staat als atypisch hypoadrenocorticisme.

Secundair hypoadrenocorticisme, veroorzaakt door een disfunctie van de hypofyse, leidt tot een tekort aan adrenocorticotroop hormoon (ACTH). Dit is een zeer zeldzame oorzaak van hypoadrenocorticisme bij honden en resulteert meestal alleen in een tekort aan glucocorticoïden.

De bijnier zelf is verdeeld in een cortex en een medulla. Ongeveer 75% van de bijnier bestaat uit de cortex, die op zijn beurt is onderverdeeld in drie regio's: de innerlijke zona reticularis, de daaropvolgende zona fasciculata, en de buitenste zona glomerulosa (zie Figuur 1). Deze drie zones zijn verantwoordelijk voor de productie van verschillende steroïde hormonen.

Figuur 1- Diagram dat de architectuur van de bijnier laat zien.

Aldosteron is het belangrijkste mineralocorticoïde hormoon en wordt geproduceerd door de zona glomerulosa. De afgifte ervan wordt deels gereguleerd door zowel het renine-angiotensinesysteem (Figuur 2) en de belangrijkste functie ervan is het controleren van bloedvolumes door de regulering van lichaamselektrolyten. Honden met een tekort aan aldosteron hebben lage natrium- en/of verhoogde kaliumniveaus, samen met een laag bloedvolume. Klinisch kan dit zich uiten als uitdroging, gastro-intestinale symptomen, bradycardie en spierzwakte.

Cortisol is het belangrijkste glucocorticoïde hormoon dat wordt afgescheiden door de zona reticularis en fasciculata. De afgifte ervan staat onder controle van ACTH, afgescheiden door de voorste hypofyse, die op zijn beurt wordt gereguleerd door de afgifte van CRH uit de hypothalamus (Figuur 2).

Cortisol kan worden beschouwd als het hormoon dat het lichaam beschermt tegen de langetermijneffecten van stress. Klinisch leidt een tekort aan cortisol tot gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, bloedarmoede en lage bloedsuikerspiegels.

Figuur 2 - Diagram dat de regulatie van Aldosteron en Cortisol weergeeft

 

Hoewel bijna elke hond, van een puppy tot een oudere patiënt, het potentieel heeft om gediagnosticeerd te worden met hypoadrenocorticisme, kunnen aanwijzingen worden verkregen door beoordeling van de signalement.

Primaire hypoadrenocorticisme wordt doorgaans vastgesteld bij jongere tot middelbare leeftijd honden, en teefjes lijken vaker getroffen te zijn dan reuen. Ook wordt gedacht dat ras een rol speelt, specifieke predisposities zijn onder andere:

  • Standaardpoedels
  • Bearded Collies
  • Nova Scotia Duck Tolling Retrievers
  • Portugese Waterhonden
  • Leonbergers
  • Deense Doggen
  • West Highland White Terriers
  • Rottweilers
  • Wheaten Terriers

Onderzoek naar de wijze van overerfbaarheid van hypoadrenocorticisme lijkt te wijzen op een genetische aanleg bij veel van deze rassen.

Tabel 1 - Klinische symptomen geassocieerd met hypoadrenocorticisme (hAC)

Waargenomen in bijna alle gevallen​ Vaak waargenomen Minder vaak waargenomen
Verlies van eetlust Zwakte Gewichtsverlies
Lusteloosheid Braken Trilling/spierstijfheid
  Diarree Polyurie
    Polydipsie​
    Regurgitatie
    Melena, hematemese, hematochezie
     

Honden met hAC kunnen zich presenteren met een niet-specifieke voorgeschiedenis van vage klinische symptomen die goed reageren op niet-specifieke behandeling.

In het bijzonder moet het vermoeden van een arts worden gewekt als een patiënt zeer positief gereageerd op intraveneuze vochttherapie. Echter, vanwege het gebrek aan specificiteit van klinische symptomen kan hypoadrenocorticisme gemakkelijk verward worden met andere, meer voorkomende, ziekten. Dit heeft ertoe geleid dat hAC de informele bijnaam 'De Grote Bedrieger' heeft gekregen. Ziekten die zich op een vergelijkbare manier kunnen presenteren als hAC zijn onder andere acute nierinsufficiëntie, acute pancreatitis, infectieuze enteritis en hepatitis, om er een paar te noemen (Tabel 2).

​ ​

Tabel 2 - Differentiële Diagnoses voor Hypoadrenocorticisme (Ramsey et al, 2015)

Lichaamssysteem / Orgaan

Voorbeelden​ Overeenkomsten in presenterende symptomen
Urinewegen

Acute nierinsufficiëntie

Dehydratatie​
    Polyurie/Polydipsie
    Braken​
    Anorexia

Exocriene alvleesklier

Acute pancreatitis

Buikpijn
    Dehydratatie
    Braken
    Anorexia
    Diarree
Maagdarmkanaal

Infectieuze enteritis

Braken
    Anorexia
    Hemorragische diarree

Hepatobiliair systeem

Hepatitis  Braken
    Diarree

Neuromusculair systeem

Myasthenia gravis

Episodische zwakte
    Regurgitatie / braken

Cardiovasculair systeem

3e graads hartblok

Bradycardie​
    Lusteloosheid

Endocrien systeem

Hypothyreoïdie

Bradycardie
    Lusteloosheid

Hematopoëtisch systeem

Anemie

Bleke slijmvliezen

 

De alternatieve presentatie voor honden met bijnierinsufficiëntie is een acute bijniercrisis. Dit stond eerder bekend als een 'Addisoniaanse crisis', maar recente aanbevelingen van specialisten ontraden het gebruik van deze terminologie (European Society of Veterinary Endocrinology ALIVE Committee, 2021). Veel patiënten die zich presenteren met een bijniercrisis hebben een voorgeschiedenis van chronische, niet-specifieke ziekte, maar voor sommigen is dit de eerste presentatie.

Honden die lijden aan een bijniercrisis vertonen vaak:

  • Ineenstorting
  • Algemene dehydratatie
  • Braken
  • Diarree

Sommige gevallen vertonen mogelijk een gebrek aan bijbehorende compensatoire tachycardie, wat opnieuw de verdenking voor een arts zou moeten vergroten. Het is echter belangrijk om hypoadrenocorticisme niet uit te sluiten op basis van een verhoogde hartslag.

Zonder snelle en passende behandeling kan hypoadrenocorticisme fataal zijn voor deze patiënten.

 

Pathofysiologie en klinische symptomen - een korte samenvatting

Pathofysiologie en klinische symptomen - een korte samenvatting

keyboard_arrow_up