Vis is een uitstekende eiwitbron van hoge kwaliteit
Rijk aan de voorgevormde omega 3-vetzuren DHA en EPA
Uitgebalanceerd aminozuurprofiel
Gemakkelijk verteerbaar
Arm aan verzadigde vetten
Rijk aan essentiële vitaminen en sporenelementen, waaronder vitamine D en B2 (riboflavine), calcium, fosfor, ijzer, zink, jodium, magnesium en kalium
De voordelen van omega 3 voor de gezondheid
ONTWIKKELING VAN HERSENEN EN OGEN
DHA omega 3-vetzuren zijn de belangrijkste bouwstenen van de hersenen en het netvlies en spelen een belangrijke rol bij de opbouw van hersencelmembranen en het bevorderen van de vorming van nieuwe hersencellen
ONDERSTEUNING VAN VACHT EN HUID
Omega 3 ondersteunt het natuurlijke ontstekingsremmend proces van het lichaam en helpt vervelende jeuk verlichten. Bovendien zijn visoliën betrokken bij de productie van talg, een olieachtige wasachtige substantie die de huid smeert en het haar bedekt met een beschermende vettige laag die het laat glanzen.
ONDERSTEUNING VAN HET HART
Een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren kan het behoud van vetvrije lichaamsmassa, eetlust en een normaal hartritme ondersteunen
ONDERSTEUNING VAN GEWRICHTEN EN MOBILITEIT
Omega 3 uit vis helpt de activiteit te verminderen van enzymen die kraakbeen beschadigen en bevordert het natuurlijke ontstekingsremmend proces ter ondersteuning van gezonde gewrichten en mobiliteit
URINEKRISTALLEN
Een verhoogd gehalte vetzuren in de voeding kan de concentraties serumvetzuur veranderen en het risico op vorming van urinestenen bij katten verlagen.
COLITIS
By supporting the body’s natural anti-inflammatory processes omega-3 can help maintain remission in ulcerative colitis – an inflammation of the inner lining of the colon
ONDERSTEUNING VAN HET IMMUUNSYSTEEM
Recente studies suggereren dat omega 3 een rol kan spelen bij het stimuleren van de activiteit van de b-cellen van het immuunsysteem
Routes van essentiële vetzuren
Linolzuur (LA) is het basisvetzuur van de omega 6-groep en alfa-linoleenzuur (ALA) van de omega 3-groep.
Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en saffloerolie zijn een rijke bron van LA, en ALA zit in lijnzaad en lijnzaadolie.
Essentiële vetzuren moeten worden geleverd via de voeding, maar eenmaal in het lichaam kunnen LA en ALA verder worden gedesatureerd en verlengd met behulp van enzymen.
In de omega 6-familie kan linolzuur (LA) worden gemetaboliseerd tot gammalinoleenzuur (GLA), dihomogammalinoleenzuur (DGLA) en arachidonzuur (AA).
In de omega 3-familie kan ALA worden gemetaboliseerd tot eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De activiteit van de desaturase-enzymen is echter erg laag bij honden en bijna afwezig bij katten, dus de metabolisering van ALA in EPA en DHA en van LA in GLA is erg inefficiënt.
EPA en DHA kunnen echter ook rechtstreeks via de voeding worden opgenomen uit mariene bronnen zoals visolie, algen en krill. Consumptie van bernagieolie of teunisbloemolie levert GLA.
Plantaardige omega 3's zijn geen effectieve bronnen van het heilzame EPA
Omega 3 uit plantaardige bronnen is ALA, maar het is de EPA omega 3 die wordt gemetaboliseerd tot eicosanoïden die ontstekingen onderdrukken
De metabolische omzetting van ALA in EPA is erg laag bij honden en vrijwel nihil bij katten vanwege de lage activiteit van het enzym delta-6 desaturase
Voorgevormde EPA omega 3 uit mariene bronnen verdient de voorkeur
Omega 3 en de ontstekingsreactie
Omega 6- en omega 3-vetstoffen kunnen worden gemetaboliseerd tot eicosanoïden - plaatselijk actieve, kortlevende, hormoonachtige mediatoren
Eicosanoïden van het omega 6-vetzuur AA zijn ontstekingsbevorderend
Eicosanoïden van het omega 3-vetzuur EPA en het omega 6-vetzuur DGLA zijn niet ontstekingsbevorderend
Het omega 3-vetzuur EPA en het omega 6-vetzuur DGLA concurreren voor dezelfde enzymatische routes als AA, dus een sterke aanwezigheid van EPA en DGLA zal ontstekingen remmen door de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te blokkeren
Vis heeft een uitgebalanceerd aminozuurprofiel
Viseiwit is beter uitgebalanceerd voor de aminozuurbehoeften van katten en honden dan rundvlees of kip
Vis gebruikt in SPECIFIC diëten
VISMEEL
Een gemalen poeder gemaakt van gekookte vis als geconcentreerde eiwitbron. Soorten meel zijn zeer geconcentreerde bronnen van essentiële voedingsstoffen, waardoor we aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen kunnen toevoegen zonder overmatig vocht toe te voegen.
Ons vismeel wordt gemaakt van verschillende soorten in het wild gevangen gecertificeerde Atlantische witvis.
VISOLIE
Visolie is een natuurlijk product en bevat dus variabele hoeveelheden EPA en DHA omega 3.
Bij SPECIFIC gebruiken we een speciaal samengestelde visolie van levertraan en ansjovisolie om een consistent en hoog gehalte aan omega 3-vetzuren te garanderen.
VERSE SARDINE
Een deel van onze voeding bestaat uit verse, hele MSC gecertificeerde sardines die voor de kust van Cornwall worden gevangen door kleine boten met ringnetten - een vangstsysteem dat bijvangst, brandstofverbruik en schade aan de zeebodem aanzienlijk vermindert.
GEHYDROLYSEERD ZALMEIWIT
Gemaakt van Noorse en Schotse gekweekte zalm.
ALGEN
Waterplanten en een rijke bron van omega 3. We gebruiken algen in veel van onze voeding
Algen bieden een zeer duurzame vorm van hoge hoeveelheden en consistente niveaus van omega 3 - vooral DHA
Algen groeien ongelooflijk snel en kunnen worden gekweekt op niet-productief, braakliggend terrein, dus gebruiken ze minder milieubronnen
Algenproductie is voortgekomen uit een NASA-programma, waarin werd gekeken hoe kolonisten op Mars gevoed zouden kunnen worden